Družbeno odgovorno podeželje v Savinjski dolini - FIŽOLČKOVA POT

Projekt "Družbeno odgovorno podeželje v Savinjski dolini - Fižolčkova pot" je nastal v sodelovanju nevladnih organizacij in treh kmetij iz lokalnega okolja.

Vodilni partner projekta je Zavod VINETUM Slovenjske Gorice, zavod za razvoj trajnostnega turizma, Lenart so.p.. Člani partnerstva so:

- družinska kmetija Cokan Ivo, Spodnje roje 1, 3311 Šempeter v Savinjski dolini,

- mešana kmetija Bizjak Jože, Letuš 50, 3327 Šmartno ob Paki,

- ekološka kmetija Poprask Aleš, Skorno 27, 3327 Šmartno ob Paki,

- Društvo za razvojčloveških virov in socialnih programo NOVUS.

Namen projekta je razžiritev nabora možnih dejavnosti na kmetijah, tudi na dejavnostih v zvezi s socialnim vključevanjem, kmetijstvom, ki ga podpira skupnost ter izobraževalnjem o okolju in hrani. To bomo dosegli s povezovanjem dejavnosti nekaterih podjetij, ki delujejo na tem področju ter kmetijami, ki bi želele poskusno izvajati te aktivnosti. V okviru projekta bi kmetije pridobile znanja, ki bi lahko privedla k ustvaritvi novega delovnega mesta na kmetiji.

Partnerji smo si zadali naslednje cilje:

- preučiti in preizkusiti nove možnosti dopolnilnih dejavnosti na kmetiji v povzeavi s socialnimi podjetji,

- izobraziti kmete in zaposlene v socialnem podjetju, da bodo sposobni samostojno izvesti potrebne aktivnosti,

- izobraževati na področju ekološkega kmetovanja,

spodbujanje zmanjševanja količin zavržene hrane in večanje družbene odgovornosti na omenjenem področju,

- ustvariti vsaj eno delovno mesto,

- medgeneracijsko sodelovanje in povezvoanje,

- ustvariti produkt, ki bo doprinesel k izboljšanju finančnega položaja na kmetiji,

- seznaniti druge kmetije, socialna podjetja in širšo skupnost o rezultatih projekta,

- ugotoviti ali so potrebne spremembe na področju zakonodaje, ki bi omogočile oz. olajšale razvoj novih oblik dopolnilne dejavnosti na kmetiji,

- zaradi potrditve našega dela bomo opravili zunanjo evalvacijo.

Fizolčkova pot (video vsebina)

Utrinki iz preteklih dogodkov