Novice

Na obisku pri lončarskem centru Bahor Keramika

19.10.2018

Udeleženci so obiskali lončarski center Bahor Keramika, ki je registrirano kot zavod za razvoj in promocijo lončarstva v Topolšici, kjer združujejo dejavnosti, ki imajo skupni cilj, razvoj in promocijo lončarstva v kulturi in umetnosti.

Kako dojemamo glino skozi oči lončarja, podjetnost in trg, s katerimi se srečujejo kot družinsko podjetje, izzive, ki jih z zanimanjem sprejemajo, so jim na zanimiv in poučen način predstavili kar timsko. Igor Bahor, lončar, ki s spretnostjo rokuje z glino, vretenom in orodji, Jana Bahor, ki skrbi za marketing, prodajo in organizacijo ter delavnice, Nika Oremuž, ki skrbi za barvitost, oblikovanje in prečudovite poslikave ter končni videz izdelkov in Alenka Dimec, katera je »Bahorje« spoznala preko projektov in našla zaposlitveno priložnost.

Njihova dejavnost je raznolika, saj so aktivni tudi na drugih lokacijah. V centru delujejo: center za eksperimentalno arheologijo, prodajalna, center za raziskave in razvoj, prototipna proizvodnja in lončarska šola. Pogosto gostujejo in izvajajo tečaje in razstavljajo na specializiranih sejmih keramike v Firencah, Celovcu, Dunaju, Franciji …, v Sloveniji pa predvsem na razstavah. Njihovi izdelki so zvesti tudi protokolarnim namenom.

Tekom obiska so jih popeljali skozi faze izdelave gline, ter jih prepustili lastnim kreacijam izdelave piščali. Hkrati so ponudili priložnost za sodelovanje, preko katerega bodo v svet lončarstva vpeljali tudi naše zainteresirane udeležence. Hvala Lončarstvu Bahor (http://www.bahor.si/) za izkušnjo in doživeto predstavitev te starodavne umetnostne obrti.