Novice

Strateško partnerstvo Mreža – Usposabljanje na temo »Raba zaslonskih tehnologij med mladimi«

01.12.2021

Otroci in mladostniki predstavljajo najranljivejšo skupino, ki je še posebej dovzetna za razvoj prekomerne in škodljive rabe zaslonskih tehnologij, zato se je tudi strateško partnerstvo Mreža udeležilo 3. strokovne konference Centra Šteker na temo rabe zaslonskih tehnologij med mladimi.

Prekomerna in škodljiva raba zaslonskih tehnologij je vedno bolj pereč problem, čemur je dodatno prispevala pandemija covid-19. S selitvijo družbenega življenja na splet so se premostile številne težave, ki so nastale zaradi omejitve gibanja in druženja, pri čemer pa je poleg mnogih pozitivnih, tudi obilo negativnih posledic rabe zaslonskih tehnologij.

Prilagamo nekaj zanimivih povzetkov strokovnih predstavnikov in povezave do nadaljnjega materiala.

»Otroci in mladostniki preživijo preveč časa pred zasloni.« (dr. Denis Baš, vodja pediatrične ambulante Juventina clinic)

»Porast stresa in osamljenosti med mladimi je narasel; strahovi so v porastu.« (dr. Andrej Naterer, Filozofska fakulteta, Maribor)

»Storilci na internetu so zelo manipulativni; tako kot otroke naučimo varno čez cesto, jih moramo naučiti varno v/z internet/om.« (Robert Tekavec, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto)

»Želimo si udobje znanega in vznemirjenje novega hkrati.« (Aljoša Bagola, podjetnik/kreativni direktor desetletja)

»Zmožni smo veliko več tega, kar v tem trenutku mislimo, da smo.« (dr. Gašper Grobelšek, Zdravstveni dom Adolfa Drolca Maribor)

 

Povezava do smernic, ki povzemajo priporočila za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih: SMERNICE 

Povezava do publikacije Mladina 2020: PUBLIKACIJA

 

Aktivnosti partnerstva Mreža sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru JR za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019.

Več informacij o strateškem partnerstvu najdete na spletni strani Društva Novus.

Društvo Novus