Novice

Moja slovenska zgodba: Vez srca premaga meje

21.09.2023

V današnjem prispevku bomo delili ganljivo zgodbo udeleženke natečaja "Moja slovenska zgodba". Zgodba govori o Aloni, ki je s svojo neomajno ljubeznijo in vztrajnostjo premagala razdaljo med svojo domačo Ukrajino in novim življenjem v Sloveniji, nas poučila o pomenu družine ter dokazala, da ljubezen resnično nima meja.

 

❤️ Vez srca premaga meje ❤️


Alona je pred dvanajstimi leti prišla v Slovenijo iz oddaljene Ukrajine. Zapustila je svojo družino, ki jo je boleče objela, ko se je poslavljala od domače hiše. Šla je v iskanju boljših pogojev za življenje. Njeno srce je bilo razklano med upanjem in hrepenenjem za prihodnostjo ter žalostjo zaradi oddaljitve od doma.


Na začetku se je sprva spraševala, kako se bo spopadla z novo okolico in tujejezičnim okoljem. S pomočjo svojega moža Romana, ki jo je navdušeno podpiral in spodbujal, se je zagnano lotila učenja slovenskega jezika. Njeni dnevi so bili prežeti s trdim delom, saj je v želji po prilagajanju poskušala pridobiti nove veščine in se seznaniti s novo kulturo.


Ko je končno obvladala jezik, se je njeno življenje začelo spreminjati na bolje. Spoznala je nove prijatelje, ki so postali njena druga družina, in našla ljubezen v Romanu, s katerim sta si ustvarila novo življenje v Sloveniji. Njuna ljubezen je rasla iz dneva v dan, in kmalu je prišel čas za zibko njunega sina Davida.


Kljub sreči, ki jo je čutila z novonastalo družino, pa je v srcu čutila tudi bolečino zaradi oddaljenosti od domače Ukrajine. Vojna, ki je divjala v njeni domovini, je povzročala neznosno tesnobo. Želela si je, da bi lahko bila z družino in jim stala ob strani v teh težkih časih.


Roman je razumel Alonino hrepenenje in ji stal ob strani, ko je skrbela za njegove starše, ki so bili bolni in potrebni pomoči. S pomočjo skupnega truda in podpore drug drugemu sta skrbela za družino, vendar se je Alona še vedno spraševala, kako pomagati svoji primarni družini, ki je bila tisoče kilometrov stran.


Njeno srce je bilo razdvojeno med dvema domovinama, vendar je vedela, da mora ostati močna za svojega sina in svojo družino v Sloveniji. Spoznala je, da so v življenju pomembni kompromisi in da je ljubezen tista, ki povezuje srca na različnih koncih sveta.


Alona je postala simbol moči in ljubezni, ki se širi preko meja. S svojo zgodbo je navdihnila mnoge, da so cenili svojo družino, krepili vezi in cenili tiste, ki so jih imeli radi. Njena ljubezen je premagala razdalje in prinesla luč v temne trenutke.


In tako je Alona nadaljevala svojo življenjsko pot, zavedajoč se, da je njena usoda prepletena s Slovenijo in Ukrajino, in da je njeno srce doma na obeh koncih tega sveta.


Inspiracija za zgodbo je resnična zgodba, z večjimi prilagoditvami. 


Leona Š. iz Velenja

 

Alona je postala simbol moči in ljubezni, ki seže preko meja. Njena zgodba nas uči, da so v življenju pomembni kompromisi, ljubezen in povezanost. Kljub razdalji med dvema domovinama je ostala močna za svojo družino v Sloveniji, za svojega sina in za svojega moža.

 

Alonina zgodba nas spomni, kako pomembno je ceniti svojo družino, graditi vezi in izražati ljubezen do tistih, ki jih imamo radi. Njena ljubezen je premagala razdalje in prinesla luč v temne trenutke.

 

In tako Alona nadaljuje svojo življenjsko pot, zavedajoč se, da je njena usoda prepletena s Slovenijo in Ukrajino, in da je njeno srce doma na obeh koncih tega sveta. Njena zgodba nas spomni, da je ljubezen tista, ki premaga vse ovire, in da nas lahko navdihne, da sledimo svojim sanjam, ne glede na to, kam nas pot vodi.

 

 

Ta zgodba je nastala v sklopu natečaja "Moja slovenska zgodba", ki je del projekta "Povej svojo zgodbo". Iskrena zahvala avtorici za pogumno deljenje ganljive zgodbe, ki nas je navdihnila in opomnila na moč ljubezni in vztrajnosti v soočanju z življenjskimi preizkušnjami.

 

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo. Kmalu bodo izbrane zgodbe predstavljene v istoimenski e-publikaciji. Spremljajte nas. 

 

Društvo Novus