Novice

Svetovna Kavarna: "Ko bom županja - župan, bom..."

11.11.2022

V Velenju, je 9. novembra 2022 potekala, prva Svetovna kavarna: »Ko bom županja – župan, bom…«. Dogodek je potekal pod okriljem Društva NOVUS, v okviru programa Regionalno stičišče NVO savinjske regije NOVUS, ki je podprt s strani Ministrstva za javno upravo iz Sklada za razvoj NVO.

 

Dogodek se je odvil v okviru nacionalne akcije »Šole za župane«, ki je pobuda 12 regionalnih stičišč, kateri delujejo pod skupno blagovno znamko za NVO.

 

Na Svetovni kavarni so se družili mladi (dijaki 3. letnikov Gimnazije Velenje), bodoči odločevalci (kandidati/ke za župane in občinske svetnike/ce) ter predstavniki nevladnih organizacij iz savinjske regije. Mladi, kot glavni akterji, so bodočim odločevalcem povedali, kakšno lokalno skupnost si želijo v prihodnosti. Skupaj z bodočimi odločevalci in nevladnimi organizacijami, so se dotaknili pomembnih tem, za razvoj lokalnih skupnosti in tako prispevali h kakovostni predvolilni debati.

 

Ključni cilj dogodka je bil, da se mlade ozavesti o pomenu vključevanja v lokalne procese odločanja ter o pomembnosti udeležbe na volitvah.

 

Da jim je mar za prihodnost mladih, pa so s svojo prisotnostjo na dogodku izkazali Lidija Črnko kandidatka za županjo Mestne občine Velenje, Peter Dermol, Milan Medved, Benjamin Strozak kandidati za župana Mestne občine Velenje,  Franjo Naraločnik kandidat za župana občine Ljubno ob Savinji. Svoje bogate izkušnje in dragocene nasvete so skupaj z nami podelili tudi predstavniki nevladnih organizacij Franc Vedenik, Asmir Bećarević, dr. Selma Filipančič Jenko in Snježana Lekić ter vsi ostali podporniki mlade generacije.

Društvo Novus