Novice

Moja slovenska zgodba: Okušanje Slovenije - zgodba o ljubezni do hrane in družine

25.09.2023

Danes vam predstavljamo zgodbo udeleženke natečaja "Moja slovenska zgodba", ki govori o tem, kako lahko ljubezen do hrane in kulinarično raziskovanje pomagata povezati ljudi iz različnih kultur in postati del novega doma.

 

🌟 Okušanje Slovenije 🌟

Pred dvema letoma je mlada Srbkinja Mira prvič obiskala Slovenijo. Njeno srce je bilo zaljubljeno v Slovenijo že nekaj let prej, ko se je zaljubila v Slovenca, Mirka. On je bil voznik tovornjaka in je veliko potoval po Evropi. Njuna ljubezen je kljub razdalji prerasla v nekaj resnično posebnega. Končno sta se odločila, da se združita v isti državi, ustvarita družino in uživata v lepotah Slovenije.

 

Njuna prva postaja na tej kulinarični pustolovščini je bil majhen tradicionalen gostilničar v središču Maribora. Mira je bila preplavljena z radovednostjo in pričakovanjem, ko je prvič poskusila slovensko kislo juho. Okusna juha je imela rahlo kiselkast okus, ki jo je očaral. Mirko se je smehljal ob njeni navdušenosti in ji razložil, da je to ena najbolj priljubljenih slovenskih jedi.

 

Sledil je obisk tržnice, kjer sta skupaj izbirala lokalno sadje, zelenjavo in sire. Mira je bila navdušena nad bogatimi barvami in svežino izdelkov. V Sloveniji je ugotovila, kako pomembna je sezonska hrana, in to je postala njena nova strast. Z vsakim obiskom tržnice se je naučila več o sezonskih dobrotah, ki jih ponuja Slovenija.

 

Naslednji mejnik je bil obisk kmetije v hribih. Mira je bila očarana nad slikovito pokrajino in prijaznostjo domačinov. Skupaj s svojim triletnim sinom so nabrali sveže jagode in se sprehodili po vinogradu, kjer so ji ponudili priložnost, da poskusi najboljše slovensko vino. Vonj po sveže pokošeni travi in ​​okušanje kozarca odličnega vina je postala edinstvena izkušnja, ki je združila družino.

 

Medtem ko je Mira raziskovala slovensko kulinarično dediščino, je tudi sama prinesla nekaj srbskega okusa v njihov dom. Pripravila je tradicionalno sarmo in jih postregla z baklavo. Mirko je užival v tej mednarodni mešanici okusov.

 

Sčasoma se je Mira naučila pripravljati nekaj slovenskih specialitet, kot je ajdova kaša z gobami, Teranovo omako in potico. Vsak obrok je bil priložnost za raziskovanje novega okusa in pridobivanje vpogleda v slovensko kulturo.

 

Mira je spoznala, da se ljubezen do hrane lahko spremeni v ljubezen do države in njenih ljudi. Ugotovila je, da je prava esenca Slovenije, ljubezen do hrane, družine in sprejemanja tujcev, ki postanejo del te lepe dežele.

 

Ta zgodba je nastala v sklopu natečaja "Moja slovenska zgodba", ki je del projekta "Povej svojo zgodbo". Iskrena zahvala avtorici za deljenje  zgodbe, ki nas je navdihnila in opomnila, da lahko ljubezen do hrane in kulture postane močno orodje za povezovanje in razumevanje med ljudmi različnih ozadij. Okušanje in raziskovanje kulinaričnih tradicij lahko postaneta način za sprejemanje in integracijo v novo državo ter za ohranjanje spoštovanja do lastne kulture. Mira in Mirko sta skozi okušanje Slovenije ustvarila most med svojima kulturama in dokazala, da je ljubezen do hrane lahko močan simbol povezovanja in združevanja družin ter skupnosti.

 

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo. Kmalu bodo izbrane zgodbe predstavljene v istoimenski e-publikaciji. Spremljajte nas. 

 

Društvo Novus