Novice

Moja slovenska zgodba: Suelina pot iz Albanije v Slovenjo - zgodba o učenju in spreminjanju

20.09.2023

Danes z vami delimo navdihujočo zgodbo Suele, mlade ženske iz Albanije, ki se je odločila za pogumno potovanje v Slovenijo. Njena zgodba nas uči, da so sanje dosegljive, če si upamo slediti svojim strastem in si prizadevamo za svoje cilje.

 

💁‍♀️ Suelina pot iz Albanije v Slovenjo - zgodba o učenju in spreminjanju


Pozdravček, dragi dnevniček! Zdaj že dve leti živim v prečudoviti Sloveniji, in raje ne bi mogla biti bolj srečna. Prihajam iz Albanije, lepot Balkana. Moja zgodba se začne, ko sem pustila za sabo rodno zemljo in se podala na to potovanje v neznano.


Vse se je začelo s sanjami. Sanjala sem o boljšem življenju, novih priložnostih in ljudeh, ki bi me sprejeli. Tako sem se odločila, da zapustim svoj dom in svoje najdražje ter se odpravim v Slovenijo, kjer naj bi našla delo in novo življenje.


Ko sem prvič stopila na slovensko tla, sem bila preplavljena s strahom in navdušenjem hkrati. Nisem vedela niti besede slovenščine, zato je bilo težko komunicirati. A ljudje okrog mene so bili neverjetno prijazni in potrpežljivi. Sčasoma sem se začela učiti jezik, spoznavati kulturo in navade ter se vključevala v lokalno skupnost.


Največja preizkušnja pa je bila iskanje zaposlitve. Sprva sem delala v kavarni, kjer sem pomagala streči kave in pecivo. A moje sanje so bile večje, zato sem se odločila, da bom šla na tečaj slovenščine in pridobila novo znanje, ki mi bo pomagalo pri iskanju boljše službe.


Po nekaj mesecih sem se prijavila na delovno mesto v eni izmed lokalnih trgovin. Bila sem presrečna, ko sem dobila službo blagajničarke. Zdaj sem imela stabilen vir dohodka in se počutila bolj vključeno v slovensko družbo.
Moja slovenščina je danes še vedno daleč od popolne, a se trudim, in vsak dan se počutim bolj domače. Slovenija mi je dala priložnost za novo življenje, in za to sem ji večno hvaležna.


Tako, dragi dnevniček, moja zgodba še zdaleč ni končana. Z vsakim dnem se učim, rastem in spreminjam, a ostaja ena stvar nespremenjena – moja ljubezen do te prelepe dežele. 


Suela A., Šoštanj

 

 

Suela je zapustila svojo rodno deželo v iskanju boljšega življenja in novih priložnosti. Njena pot se je začela brez poznavanja slovenščine, kar je bila njena največja ovira. Toda kljub temu se ni vdala, saj je vedela, da so ovire in jezikovne težave samo začasne, če se resno trudimo, da bi jih premagali. 

 

Ta zgodba je nastala v sklopu natečaja "Moja slovenska zgodba", ki je del projekta "Povej svojo zgodbo". Hvala avtorici za njen prispevek. Suela nas spomni, da je potrebno sanjati, upati in se truditi, da dosežemo svoje cilje. In ko sledimo svojim sanjam, lahko pridemo daleč, morda celo do prečudovite Slovenije.

 

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo. Kmalu bodo izbrane zgodbe predstavljene v istoimenski e-publikaciji. Spremljajte nas. 

 

 

Društvo Novus