Novice

Slovenija skozi oči študentke iz tujine

19.09.2023

Vstop v svet študija v tujini je kot odpiranje knjige z neznano zgodbo; vsaka stran prinaša novo doživetje, vsak odstavek razkriva skrivnostno kuliso, a le redki prispevajo svojo edinstveno poglavje v tej zapleteni in čarobni pripovedi. Tako je tudi bivanje in študij v Sloveniji – čudovita dežela obdana z Alpami, ki skriva izjemno izobraževalno in kulturno plat, navdihujočo za vsakogar, ki se odloči pustiti svoj pečat v tem koščku Evrope. Navdušeni smo nad zgodbo, ki nam jo je poslala edna izmed naših udeleženk v natečaju "Moja slovenska zgodba". Vabljeni k branju.

 

𝙄𝙯𝙠𝙪𝙨̌𝙣𝙟𝙚 𝙨̌𝙩𝙪𝙙𝙚𝙣𝙩𝙠𝙚 𝙈𝙞𝙡𝙚 𝙨 𝙨̌𝙤𝙡𝙖𝙣𝙟𝙚𝙢 𝙞𝙣 𝙤𝙙𝙠𝙧𝙞𝙫𝙖𝙣𝙟𝙚𝙢 𝙎𝙡𝙤𝙫𝙚𝙣𝙞𝙟𝙚.

Kot tujka, ki sem prišla študirat ekonomijo v Ljubljano, sem se morala hitro prilagoditi slovenskemu šolskemu sistemu. Prvi teden na univerzi je bil poln izzivov, saj sem se morala spopasti s številnimi novimi izrazi in pravili. Najbolj me je presenetila prijaznost profesorjev in sošolcev. Kljub jezikovnim težavam sem vedno našla pomoč in razumevanje. Hitro sem se vključila v študijske skupine, kjer smo si medsebojno pomagali pri učenju. V Ljubljani sem se naučila veliko več kot le ekonomije. Spoznala sem bogato kulturno dediščino Slovenije in okusila odlično hrano, kot je kranjska klobasa in potica. Potovanja po čudoviti deželi so postala moja strast, še posebej obisk gora in jezer. Najbolj nepozabno doživetje pa je bilo moje sodelovanje v mednarodnem projektu na fakulteti. Skupaj z drugimi študenti iz različnih držav smo reševali realne ekonomske izzive in se učili drug od drugega. To mi je dalo dragocene izkušnje in nova prijateljstva. Slovenski sistem visokega šolstva mi je omogočil pridobitev znanja, ki ga bom lahko uporabila v svoji prihodnji karieri. A poleg tega sem dobila tudi neprecenljivo izkušnjo življenja v čudoviti deželi in spoznala ljudi, ki so postali del moje družine na tuji zemlji. Šolanje v Sloveniji je bila zame resnično nepozabna izkušnja.

Mila P. iz Ljubljane

 

Eden od najpomembnejših trenutkov v življenju študenta je odločitev o nadaljnjem izobraževanju. To velja tudi za tujce, ki se odločijo za študij v Sloveniji. Kot je opisala avtorica svoje zgodbe, je prvi teden na slovenski univerzi prinesel številne izzive, vendar je bila presenečena nad prijaznostjo profesorjev in sošolcev. Ta topla dobrodošlica in vzajemna pomoč med študenti različnih ozadij so le nekateri od razlogov, zakaj je študij v Sloveniji tako poseben.

Študenti hitro ugotovijo, da se izobraževalni sistem v Sloveniji razlikuje od tistega v njihovih domačih državah. To pa ni nujno slabša stvar, saj prinaša raznolikost izkušenj in znanj. Študijske skupine postanejo prostor za izmenjavo znanj, medsebojno učenje in gradnjo prijateljstev, ki trajajo celo življenje.

 

Raziskovanje Slovenije: več kot samo študij

 

Medtem ko je študij zagotovo glavni razlog za prihod tujcev v Slovenijo, pa je ta dežela ponuja še veliko več. Slovenija je znana po svoji bogati kulturni dediščini, ki vključuje razstave, festivale in umetniške dogodke. Posebno izkušnjo predstavljajo obiski muzejev, galerij in gledališč, kjer lahko spoznate slovensko umetnost in kulturo.

Ne moremo pa pozabiti na slovensko kulinariko, ki je raznolika in okusna. Kranjska klobasa in potica sta le dva izmed mnogih kulinaričnih zakladov, ki jih lahko okusite med bivanjem v Sloveniji. Ne spreglejte tudi lokalnih restavracij in gostiln, kjer boste lahko poskusili tradicionalne jedi.

 

Pustolovščine v Sloveniji: narava in aktivnosti na prostem

 

Slovenija je znana po svoji osupljivi naravi, ki ponuja številne možnosti za pustolovščine na prostem. Gore, jezera, gozdovi in reke ponujajo idealne pogoje za pohodništvo, kolesarjenje, plezanje, ribolov in številne druge aktivnosti. Študenti pogosto postanejo navdušeni nad možnostmi, ki jih Slovenija ponuja za raziskovanje narave.

 

Mednarodno sodelovanje: nove izkušnje in prijateljstva

 

Avtorica svoje zgodbe izpostavlja tudi svoje sodelovanje v mednarodnem projektu na fakulteti. To je izjemna priložnost za študente, da rešujejo realne ekonomske izzive in se učijo drug od drugega. Mednarodno sodelovanje v študijskem okolju prinaša bogate izkušnje, nove perspektive in možnost za razvoj trajnih prijateljstev z ljudmi iz različnih držav.

 

Slovenija je ne le destinacija za pridobivanje znanja, temveč tudi prostor, kjer lahko doživite nepozabne trenutke in ustvarite dragocene spomine. Za tiste, ki se odločijo za študij v Sloveniji, je to več kot le izobraževalna izkušnja - postanejo del slovenske družine na tuji zemlji.

Hvala avtorici za deljenje svoje edinstvene zgodbe o študiju in življenju v Sloveniji. Ta zgodba je le ena izmed mnogih, ki pričajo o raznolikosti in bogastvu študijske izkušnje v tej čudoviti deželi.

 

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo

#MojaSlovenskaZgodba

Društvo Novus