Novice

Delavnica polstenja v Hiša Sadeži družbe Žalec

15.05.2018

Veste, kaj je polstenje ali filcanje volne? Udeleženci, ki so vključeni v projekt »Razvoj in izvajanje dolgih programov socialne aktivacije ter opolnomočenje oseb za lažji vstop na trg dela« so se s to tehniko spoznali na delavnici polstenja v Hiša Sadeži družbe Žalec.

 

Kaj sploh polstenje ali filcanje volne je? Polstenje je prva tehnika predelave volne za oblačila. Ga. Andreja Sevšek nam je predstavila mokro polstenje volne. Pod vplivom tople vode in mehanskega delovanja se volnena vlakna napnejo, luske se odprejo in med drgnjenjem se volna zatakne, posledica je krčenje volne in nastanek čvrste površine. Na tak način je mogoče izdelati oblačila, preproge, copate, torbe, klobuke, razne dekorativne izdelke ter igrače.

 

 

Za delo smo potrebovali neobdelano volno za polstenje, milo v kosu, posodo z vodo, ustrezno podlago z grobo površino ter seveda veliko dobre volje in kanček ustvarjalnosti. Glede na časovno omejenost smo izdelali le manjše izdelke, a zagotovo ne zadnje.

 

Po koncu delavnice je sledilo še potopisno predavanje o Indiji. Po tej čarobno pisani in v tančico skrivnosti odeti deželi nas je popeljal Robert Kuder. S prelepimi fotografijami smo se dotaknili indijskega stila življenja, vere, rastlinstva, razmišljanja in znamenitosti.