Novice

Ogled razstave »Gumbi in gumbarstvo v Šaleški dolini«

13.03.2018

Tokrat smo obiskali Muzej Velenje, kjer smo si ogledali izjemno razstavo s predstavitvijo dokumentarnega filma »Gumbi in gumbarstvo v Šaleški dolini«, avtorice Pine Špegel, sicer sodelavke Muzeja Velenje. Z razstavo nam je avtorica želela približati gumbarstvo skozi zgodovino v Šaleški dolini, zaslužnim v spomin, da se dejavnost ohranja skozi številne rodove in čas, v katerem trenutno deluje pod okriljem družinskih članic Nataše Dolejši in Saše Dolejši Rebec, ki nadaljujeta s predajanjem svojega znanja, inovativnosti in kreativnosti.

 

Pomnimo, da ima gumbarstvo v rodbini Dolejši prav poseben pomen in sega v leto 1938, ko je iz Češke v Slovenijo prenesel znanje o izdelovanju gumbov, pri bratu izučeni gumbar, Štefan Dolejši, ki je do upokojitve bil zaposlen v podjetjih za izdelovanje gumbov v Ribnici na Dolenjskem, Kamniku in Šoštanju. Vseskozi je v gumbarstvu delala tudi njegova žena Antonija Dolejši. Po upokojitvi, leta 1970 je Štefan ustanovil obrtno delavnico, iz katere je zrastlo današnje podjetje Dolejši modni gumbi d.o.o., ki ima sedež v Podlogu v Savinjski dolini. V preteklosti sta bila v podjetju zaposlena Štefanova sinova, Štefan Maks in Anton, danes pa upravljata podjetje hčeri Štefana Maksa. Podjetje slovi po izdelavi gumbov iz naravnih in umetnih materialov, v zadnjem času tudi nakita pod lastno blagovno znamko Le Sasha ter elementov po naročilu. Pri delu sledijo zapovedim, svetovno modnim trendom in smernicami, kar dokazujejo s vsakoletnimi predstavitvami kolekcij za prihajajočo sezono. Uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo, postopke in materiale. Sledijo strankam, njihovim željam tako na osebni ravni kot e-prodajo www.dolejsi-buttons.com. Uspešni so tako v Sloveniji kot tudi v tujini, s svojo ponudbo pa želijo prodreti tudi na druge evropske trge.

 

Uspehov jim želimo tudi mi. In, če pravi pregovor o dotiku gumba, ki ti lahko prinese srečo, verjamemo, da nam bo le-ta naklonjena, če bomo le verjeli vanjo.