Novice

Zaključek 1. SPIN akademije v Murski Soboti

01.03.2020

5. februarja 2020 smo prebili led tudi v Murski Soboti in v prostorih tamkajšnje Ljudske univerze začeli izvajati prvo SPIN akademijo 1. Tako za udeležence kot tudi za nas, je to bilo nekaj povsem svežega in novega. Oni so se spraševali, kaj jih čaka, in z nekoliko prestrašenimi očmi na začetku zrli vame, jaz kot izvajalka usposabljanj in hkrati nova strokovna sodelavka pa sem se spraševala, kako bom zmogla in ali jim bom dala dovolj popotnice za uspešen nastop na trgu dela.

Da je skupinica prav prijetna, sem ugotovila že na prvem srečanju. Začutili smo se takoj po uvodni motivaciji – nekoliko drugačnem uvodnem spoznavanju, kjer so udeleženci na podlagi zapisanih trditev (npr. imam rdeč avto, živim v Murski Soboti, si želim skočiti s padalom ipd.) iskali udeležence, ki so ustrezali kateri izmed trditev. Tako so se spoznali po imenih in si hkrati zapomnili, kaj je tisto, kar označuje soudeležence.

Nadalje sem jim pripravila in predala vsebine o kompetencah, informacijah o delodajalcih, delovnopravnih razmerjih, komunikaciji z delodajalci, tudi najpogostejša in nekoliko provokativna vprašanja, ki jih delodajalci postavljajo na zaposlitvenih razgovorih. Izpeljali smo tudi treninge zaposlitvenih razgovorov, kjer so se vsi preizkusili tako kot iskalci zaposlitve kot tudi kot kadrovniki. Na podlagi usvojenega znanja smo ocenjevali kandidate na treningih razgovorov in se odločili, koga bi zaposlili in komu moramo še pomagati, da bolj samozavestno in odločno nastopi pred potencialnim delodajalcem. Ob predavanju o pisni komunikaciji z delodajalci so udeleženci imeli možnost tudi sami napisati ponudbo oz. vlogo za zaposlitev, življenjepis idr., v sklopu SPIN akademije 2 pa jih še čakajo zanimive vsebine, ki jih zaenkrat ne bomo razkrili.

Na zadnjem srečanju SPIN akademije 1 in ob ponovitvi usvojenih znanj je nastal simpatičen miselni vzorec (po načinu t. i brainstorminga oz. možganske nevihte). Da smo svoje poslanstvo s projektom zares dobro izpeljali, pa dokazujeta pripis na tabli, ki so ga med odmorom naredili udeleženci in mnenje, ki so ga zapisali o usposabljanju: »Na usposabljanju smo si izmenjali veliko izkušenj in izvedeli veliko novih informacij. Pisna dokumentacija z delodajalci in delo z računalniki so nam olajšali iskanja zaposlitev in prijave na prosta delovna mesta, treningi zaposlitvenih razgovorov pa so pomembno doprinesli k boljšim komunikacijskim zmožnostim in nastopanjem pred potencialnimi delodajalci.«

 

Pripravila: Lea Golub iz Ekipe SPIN

Društvo Novus